Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.

Bebeğinizin iskeleti artık yavaş yavaş kıkırdak yapıdan kemik dokusuna dönüşmeye başlamıştır.

Gebelikte 17. hafta

Baş-popo mesafesi: 11 cm
Ağırlık: 140 gr

İskeletinin büyük kısmı kıkırdak dokudan oluşmaktadır ancak yavaş yavaş kemikleşme başlar. Spinal kord çevresini myelin denilen koruyucu kılıf sarmaya başlar. Ter bezleri oluşmaya başlar. Göbek kordonu kalınlaşır ve daha sağlam hale gelir.

Büyümekte olan karnınız nedeniyle artık vücudunuzun ağırlık merkezi değişecektir. Bu durum bel ağrısı ve denge bozukluğuna neden olabilir. Yüksek topuk giyme alışkanlığınız varsa artık yavaş yavaş alçak topuklara geçmenin vakti gelmiştir. Yatağa oturup kalkmalar biraz sıkıntılı olabilmektedir.

Gebelikte 18. hafta

Baş – popo mesafesi: 12 cm
Ağırlık: 190 gr

Bebeğinizin göğüs kafesi nefes alma hareketini taklit eder gibi inip kalkar. Deri yüzeyinde damarlar belirgin hale gelmiştir. Kulaklar olması gereken esas yerlerine gelmiştir.

Bu dönemde 18. ile 22. haftalar arasında 2. düzey ultrasografi dediğimiz anomali taraması yapılacaktır. Bu inceleme sırasında bebeğinizin tekme attığını, yuvarlandığını ve parmak emdiğini görebilirsiniz. Bu ayrıntılı ultrasonografi incelemesine eşinizle birlikte gitmeniz eğlenceli olacaktır. Eğer bebeğiniz kız ise bu dönemde vajina, uterus ve fallop tüpleri oluşmuştur. Eğer erkek ise genital organları artık tanınır hale gelmiştir.

Bu dönemden itibaren sırt üstü yatış sırasında büyük damarlara bası olacağından, kalbinize dönen kan miktarı azalıp, tansiyonunuzda düşmelere neden olabilir. Buna bağlı olarak baş dönmesi ve halsizlik hissedebilirsiniz. Bu nedenle artık sol yan yatmanız önerilir. Bacaklarınızın arasına veya kalçanızın altına koyacağınız bir yastık konforunuzu artıracaktır.

Gebelikte 19. hafta

Baş – popo mesafesi: 14.2 cm
Ağırlık: 240 gr

Uterusun yani rahminizin tepe noktası artık göbek deliği civarına gelmiştir ve haftada 1 cm yükselecektir.

Bebeğiniz amniotik sıvıyı yutmakta ve böbrekleri idrar yapımına devam etmektedir. Saçları oluşmaya başlamıştır. Duyusal sinir gelişimi pik noktaya ulaşmıştır. Beynin değişik bölgelerinde tat, koku, duyma, görme ve dokunma duyularını oluşturan sinir hücreleri gelişmektedir. Var olan sinir hücrelerinin büyümesi ve değişik komplex yapılar oluşturması hızlandığından, yeni sinir hücresi yapımı yavaşlamıştır.

Birçok anne adayı bebeğinin hareketlerini 18-20. Haftalar civarında hisseder. Hareketleri hissetmek artık içinizde küçük bir varlığın yaşadığına ikna olmanız için yeterli olacaktır. İlk hareketler bazen mide gurultusu gibi hissedilebilir.

Eğer ilk gebeliğiniz değilse bebek hareketlerini daha erken de hissedebilirsiniz.

Gebelikte 20. hafta

Bu haftadan sonra bebeğinizin boyu artık baş  – topuk mesafesi olarak ölçülür: 26 cm

Amniotik sıvı içerisinde uzun süre kalmasından dolayı cildinde oluşabilecek zararlı etkilerden korumak amacıyla tüm vücüdunu kaplayan ‘’ verniks kazeoza’’ denilen yağlı, kremsi yapı oluşmaya başlar. Bu yapı doğumu da kolaylaştıracaktır. Bu haftalarda yutkunma hareketi artar. Bebek amniotik sıvıyı yutar, bunun sıvı kısmını absorbe eder, geri kalanı kalın barsaklara gider ve bu şekilde mekonyum denilen yapışkan yapıda bir sindirim sistemi ürünü birikmeye başlar. Doğumdan sonraki ilk bezinde mekonyumla tanışacaksınız.

Bu dönemde beslenmenizin iyi olduğundan ve yeterli demiri aldığınızdan emin olun. Bebeğinizin kırmızı kan hücrelerinin yapımı için demir gereklidir. Doktorunuza danışarak kırmızı et, balık, yeşil sebzeler gibi demirden zengin besinleri tüketmeye çalışın.

  • Detaylı bilgi almak, veya randevu talebi oluşturmak için bizi 0 554 874 57 57 numaralı telefonumuzdan arayabilirsiniz. Yada aşağıdaki tıkla ve WhatsApp‘tan mesajını gönder butonuna tıklayarak WhatsApp üzerinden mesaj yazabilirsiniz.

Size en uygun maliyetle tedavi için, ücretsiz danışmanımızı arayınız.

Yorum yok

Bir yanıt yazın