Gebelikte 8. Ay
Unutmayın her bebeğin gelişimi farklıdır. Aşağıdaki bilgiler genel bir fikir vermek amacıyla hazırlanmıştır.
Gebelikte 33. hafta
Boy: 44 cm
Kilo: 2000 gr.
Bu dönemde bebeğiniz başını aşağıya çevirerek yavaş yavaş doğuma hazırlanmaya başlar. Doktorunuz bundan sonraki kontrollerinizde başının pozisyonunu da takip edecektir.
Bebeğinizin kafatası kemikleri henüz tamamen birleşmemiştir. Bu birbiri üzerine kayabilen yapı sayesinde rahim ağzı ile vagina arasındaki doğum kanalından rahatça geçebilecektir. Vücudun geri kalan kısmında ise kemik yapılar sertleşmektedir. Ayni zamanda cilt altında biriken yağ dokusu sayesinde bebeğinizin cildi artık daha az kırmızı ve pürüzsüzdür.
Bu haftalarda, günün sonuna doğru ayaklarınızda ve eklemlerinizde şişlik olduğunu farkedebilirsiniz. Ödem olarak adlandırdığımız bu şişlikler özellikle sıcak havalarda ve ve günün sonuna doğru artacaktır. Vücudunuzun özellikle böbreklerinizin ve bebeğinizin bu dönemde çok suya ihtiyacı vardır ,bu yüzden bol sıvı almanız önerilir. Yüzünüzde ve ellerinizde aniden ortaya çıkan şişlikler pre-eklampsi habercisi de olabileceğinden böyle bir durumda doktorunuzla haberleşmeniz doğru olacaktır.
Gebelikte 34. hafta
Boy: 45 cm
Kilo: 2200 gr.
Bu dönemde, bebeğinizin doğduktan sonraki ısı regülasyonunu sağlayacak olan cilt altı yağ dokusu belirginleşmeye başlar ve vücut hatları daha da yuvarlaklaşır. Bu haftalarda artık sizi daha iyi duyacaktır.
34. haftadan sonra doğan bebeklerin yaklaşık %99 u artık erken doğarsa bile majör bir sorun yaşamadan dışarıda yaşayabilmektedir. Santral sinir sistemi gelişiminin devam etmesine rağmen, akciğerleri neredeyse tamamen gelişimini tamamlamıştır.
Bu haftalarda, özellikle yürüyüş sırasında kasıklarda ve vajende ağrı veya dolgunluk hissedebilirsiniz. Bu durum genellikle pelvis eklemlerinin doğuma hazırlık amaçlı genişlemesi ve esnemesi nedeniyle ortaya çıkar ancak böyle bir durumda doktorunuza danışmanız uygundur.
Gebelikte 35. hafta
Boy: 46 cm
Kilo: 2400 gr
Bebeğiniz karnınızda gerildiği veya hareket ettiği zaman dirsekler, topuklar veya kafası artık dışardan görülecek şekilde tümsekler oluşturabilmektedir.
Bu dönemde el ve ayak parmaklarının tırnakları ve her 2 böbreği artık tamamen gelişmiştir. Karaciğerde biraz biraz atık maddeler oluşmaya başlamıştır.
Artık karnınızda daha az su ve daha çok yer kaplayan bir bebek vardır. İdeal olarak 11-13 kilo arasında kilo almış olmanız beklenmektedir : )
Muhtemelen göbek deliğiniz dışarı doğru fırlamıştır ve rahminiz kaburgalarınızın hemen altına kadar büyüdüğünden, nefes almakta ve yediklerinizi sindirmekte zorlanmaktasınızdır.
Tuvalete sık sık çıkmanız sıvı alımınızı azaltmamalıdır. Bu dönemde bebeğinizin çok suya ihtiyacı vardır. Ancak diüretik etkili olan çay ve kahveyi azaltabilirsiniz. Bol su içmeye gayret edin.
Gebelikte 36. hafta
Boy: 47 cm
Kilo: 2700 gr.
Bu haftada büyük olasılıkla, belinizdeki ağrıların artması ile beraber bebeğinizin aşağıya doğru indiğini hissedeceksiniz. Bu duruma angajman diyoruz. Bebeğinizin angaje olması ile beraber akciğerleriniz ve mideniz üzerindeki baskı bir miktar azalacak. Nefes alıp verişiniz ve beslenme sonrası mide şikayetleriniz azalacaktır. Ancak buna karşılık bebeğinizi bacaklarınızın arasında hissedeceğinizden yürüyüşünüz zorlaşacak , tuvalet ihtiyacınız artacaktır.
Bu haftanın sonunda gebeliğiniz artık term gebelik sayılır. Bebekler 37. – 42. Haftalar arasında tam olarak gelişimi tamamlanmış bebeklerdir yani term bebeklerdir. Otuzyedinci haftadan önce doğanlar prematur , 42. haftadan sonra doğanlar postmatur olarak adlandırılır.
Bu haftalarda memelerden kendiliğinden süt gelişi izlenebilir, bu durum normaldir.
Bu haftada yapılacak olan doktor kontrolunuzda, doktorunuz büyük ihtimalle rahim ağzınızda açılma olup olmadığını kontrol edecektir.
- Detaylı bilgi almak, veya randevu talebi oluşturmak için bizi 0 554 874 57 57 numaralı telefonumuzdan arayabilirsiniz. Yada aşağıdaki tıkla ve WhatsApp‘tan mesajını gönder butonuna tıklayarak WhatsApp üzerinden mesaj yazabilirsiniz.
Size en uygun maliyetle tedavi için, ücretsiz danışmanımızı arayınız.
Yorum yok