Van Kürtaj Doktoru | Özel Gebelik Sonlandırma Merkezi

Van Özel Hastanelerde Kürtaj Fiyatları Nedir?

Kürtaj van yaptırmayı düşünen bireyler Van özel hastanelerde kürtaj fiyatları nedir sorusunun yanıtını bir hayli merak eder. Gebeliğini sonlandırmak isteyen bireyler hem özel klinik hem de özel hastaneleri tercih ederek operasyonu gerçekleştirirler. Özel hastaneden hizmet almak isteyen bireyler, hangi hastane ve doktoru tercih etmeleri konusunda araştırmalar yaparlar. Belli bir ücret aralığında olan özel hastanelerin kaliteli doktor ve ekipmanları büyük oranda tercih edilmektedir.

Van’da Kürtaj Nasıl Yapılır? Kürtaj Olmak İçin Ne Yapmanız Gerekli?

Van da kürtaj işlemi 9. Haftaya kadar yasaldır. Ancak 10. Haftaya girmiş bir gebelikte kürtaj yapılması yasaktır. İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için yapılan kürtaj işlemi ortalama 10 dakika sürer. Sedasyon anestezi ile hastane ortamında yapılır. Kadın doğum doktoru tarafından yapılır. İşlemden sonra kişi kendine geldiğinde klinikten çıkabilir. Klinikte kalmaya gerek yoktur. İşlem sonrası ağrı kesici ve antibiyotik kullanılması gerekir.

Kürtaj Van işlemi mutlaka bir kadın doğum uzmanı tarafından yapılmalıdır.

Van’da Özel Klinikte Kürtaj Yaptırmak

Van Kürtaj Fiyatları Özel bir klinikte kürtaj operasyonu yaptırmayı düşünen bireyler, doktorun ve tecrübeleri hakkında bilgi sahibi olmalıdır. Neticede kürtaj son derece ciddi bir operasyondur. Özel hastanede kürtaj fiyatları, operasyonu gerçekleştirecek olan doktorun tecrübesine göre de farklılık göstermektedir. Ancak sırf fiyatı yüksek diye kaliteli bir doktor olduğu da düşünülüp derhal operasyona girilmemelidir. Fiyatları kadar doktorun tecrübesi, kullandığı ekipmanlar da incelenmelidir.

Kürtaj Nedir Kısaca?

Kürtaj (Küretaj) rahim ağzından ince bir alet ile rahim içerisine girerek içeriğin boşaltılması ya da tanısal amaçlı olarak bir doku örneği alınması için yapılan cerrahi bir işlemdir. Kürtaj Van bazı durumlarda bu işlemin yapılabilmesi için rahim ağzının genişletilmesi (dilatasyon) gerekebilir. Van Kürtaj Yapan Doktorlar işlemi anormal vajinal kanama, rahim içi polipler gibi durumların tanı ve tedavisi, düşük sonrası rahim içinin temizlenmesi ya da istenmeyen bir gebeliğin sonlandırılması gibi durumlar için gerekli olabilir. Muayenehane, klinik ya da hastane ortamında yapılabilir.

Psikolojik yönden düşünüldüğünde gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesi çok kolay değildir. Ancak cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerin kullanılmaya başlaması, antibiyotikler ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak muayenehane şartlarında 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılabilen, işlemden sonra hastanın hemen normal yaşantısına geri dönebildiği bir cerrahi işlemdir. Ayrıca Van Kürtaj Fiyatları ilçelere, semtlere ve mahallelere göre değişmektedir.

Kürtaj Öncesi Değerlendirme

Kürtaj öncesi gebeliğin ultrason ile değerlendirmesi çok önemlidir. Gebelik kesesinin yerleşimi, büyüklüğü ve rahimin açılanması tespit edilerek işleme başlamak gerekir. Kliniğimizde kürtaj işlemi ultrason eşliğinde tam donanımlı ameliyathanemizde uygulanmaktadır. Bu sayede işlem sırasında rahim içi ve gebelik kesesi ultrason ile izlenmekte, yaşanabilecek komplikasyonlar en aza indirilmektedir.

Van Kürtaj Yapan Hastaneler Detaylı bilgi almak için 0 554 874 57 57 numaralı telefondan gerek arayarak gerekse WhatsApp üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Steril Şartlarda, Hijyenik Kürtaj Detaylı bilgi için bize ulaşın.

Op.Dr. Kasım TURAN Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı TV8

Doktorumuzu Tanıyalım.

Op. Dr. Kasım TURAN, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak 1998 yılında Tıp Doktoru ünvanını almıştır. İhtisasını ise, Bezm-İ Alem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladıktan sonra Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Kasım TURAN, Van Merkez’de bulunan Op. Dr. Kasım TURAN Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde nezih bir ortamda hastalarına hizmet vermektedir. İyi derecede İngilizce bilmektedir. Ulusal ve uluslararası yayınlanan çok sayıda akademik çalışmaları mevcuttur. İki çocuk babasıdır.

Van Kürtaj Kaç Haftaya Kadar Yapılır?

İsteğe bağlı gebelik sonlandırılması işlemi ülkemizde yasal olarak 10. gebelik haftasına kadar mümkündür. Ancak tıbben gebeliğin sonlandırılmasının zaruri olduğu durumlarda bu yasal sınırın üzerinde kürtaj işlemi uygulanabilir. Bunun için genellikle birkaç doktorun heyet olarak kararı ve raporu gereklidir.

Bazen bebeğin anne karnında kalp atımının durması ya da bebekte ciddi bir yapısal ya da kromozomal kusur bulunması, ya da annenin hayatını tehdit eden bir durum ortaya çıktığında heyet raporu ile gebelik sonlandırılabilir. 10 haftadan büyük gebeliklerde bu amaçla bazen kürtaj öncesi çeşitli ilaçlarla rahim ağzının genişletilmesi ya da düşüğün kısmen gerçekleştirilmesi için hastaneye yatış gerekebilir.

Gebelik haftası son adet tarihinin ilk gününe göre hesaplanmakla beraber, esas olan ultrason muayenesinde saptanan gebelik haftasıdır. Ultrason ile teyit edilen gebelik haftası 10. Haftaya kadar ise gebelik kanuni olarak sonlandırılabilir. Annenin 18 yaşında büyük olması ve evliyse eşinden izin alınması şarttır. Bekar hastalar 18 yaşından büyüklerse kendi rızalarıyla hamileliklerini sonlandırabilirler. 18 yaşını doldurmamış olanlar ebeveynlerinin izni ile gebeliklerini sonlandırabilirler.

Van Devlet Hastanesinde Kürtaj Fiyatları Nedir?

Devlet hastanelerinde kürtaj yapılabiliyor. Ancak, burada durum biraz daha farklıdır, her an burada kürtaj yaptırma hakkınız yok. Devlet hastanesinde kürtaj sadece zorunlu durumlarda yapılmaktadır. Bu sebeple Van devlet hastanelerinde kürtaj fiyatı yoktur, verilememektedir.

Kürtaj Neden Yapılır?

Her ne kadar kürtaj dendiğinde bebek aldırma akla geliyor olsa da bu doğru bir tabir değildir. Aslında tam olarak yeterli değildir denilebilir. Bebek aldırma işlemine kürtaj deniyor. Ancak, bunun yanında kürtajın tam anlamı rahim temizleme olarak karşınıza çıkıyor.

Bir kadının rahminde istenmeyen parçalar olabilir. Bu parçalar bebeğin parçaları olduğu gibi yumurtalık parçaları da olabilir. Önemli olan rahim temizliğinin yapılabilmesidir. Rahimde anatomiye aykırı bir unsur bulunduğu zaman ne yazık ki sağlık risk altında oluyor. O nedenle de rahim temizliği için kürtaj yapılabiliyor.

Kürtaj dendiği zaman birbirinden farklı durumlar ortaya çıkabiliyor. Van kürtaj fiyatları aşağıdaki durumlar nedeni ile de birbirinden farklı olabiliyor:

  • İstenmeyen bir gebelik yaşanıyor olabilir,
  • Bebeğin sağlıklı bir gelişimi olmayabilir,
  • Bebeğin anne sağlığını tehdit ettiği durumlar gelişebilir,
  • Rahimde düşük sonrasında bebeğin parçaları kalmış olabilir,
  • Gebelik olmasa bile kanamanın aşırı olması, rahim duvarında parçalar bırakmış olabilir.

Kürtaj Kayıtlara Geçer Mi? (E-Devlet) (E-Nabız)

Kürtaj işlemi kesinlikle gizlilik ihlali yapılmaması gereken ciddi bir operasyondur. Kürtaj hem devlet hastanelerinde (zorunlu durumlarda) hem de özel hastanelerde veya kliniklerde yapılır. Hasta kayıtlarının bulunduğu sistemde yaptırılan kürtaj işlemi kaydedilir. Bu kayıtlar devlet hastanelerinin kayıtlarında bulunur. Ama Özel hastanede veya kliniklerde yapılan kürtaj işlemi ise hastanın dışarıdan herhangi bir kişiyle paylaşılmayacak şekilde gizli bir ortamda saklı tutulur. Sadece doktor ve hasta arasında bilinir.

Kürtaj E-Devlette Gözükür Mü?

Kürtaj operasyonu yapılan tüm özel hastanelerde ve kliniklerde, kürtaj operasyonu geçirdiğinizin bilgisi başka hiçbir kurumla asla paylaşılmaz. Aileye veya herhangi bir kişiye bilgi verilmez.

Vakumlu Kürtaj mı? Normal Kürtaj mı?

Van Vakumlu kürtaj, komplikasyon riski düşük olduğu için tercih edilen yöntemdir. Rahim korunması, enfeksiyon riskinin daha düşük olması ve işlem süresinin kısa olması vakum kürtaj yönteminin tercih sebebidir.

Evlilik Dışı Kürtaj Fiyatları – Evliyim Kürtaj Olmak İstiyorum.

Evlilik dışı gebelik durumlarında kadınlar kürtaj seçeneğini değerlendirir ve öncelikle nasıl yapılacağı planlanır. Kadınlar kendi rızası ile kürtaj olabilmektedir.

Kürtaja Gidilirken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kürtaj, lokal ya da genel anestezi ile yapılmaktadır. Hasta konforu açısından sıklıkla sedasyon anestezisi şeklinde uygulandığı için öncesinde 6 saat açlık önem taşımaktadır. Su alımı dahil ağızdan hiçbir şey alınmamalıdır. Hastanın anestezi alması durumunda aynı gün araç kullanımı uygun değildir. Yanında bir refakatçi olması uygundur.

Van’da Kürtaj Fiyatları Nedir?

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen kuralllar neticesinde web sitesinde fiyat belirtilmesi yasaklanmıştır. Bu sebeple fiyat bilgisi almak için lütfen iletişim numaralarımızdan bizlere ulaşın.

Kürtajdan Sonra Dikiş Atılır Mı?

Genellikle vakumla kürtaj yapıldığı için işlem sonrasında herhangi bir dikiş atılmaz.

Kaç Aylık Gebelikte Kürtaj Yapılır?

Türkiye de 10. haftaya kadar kürtaj yapılabilir.

Kürtaj Ne Kadar Sürer?

Ortalama 10 dakika sürmektedir.

Kürtajdan Sonra Ağrı Ve Kanama Olur Mu?

Bir kaç gün adet gibi ya da daha az kanama olabilir, ancak doktor işlemden sonra ağrı kesici ve antibiyotik tedavisi uygulanır herhangi bir ağrı olmaz.

Kürtaj Sonrası Tekrar Gebe Kalabilir Miyim?

Genellikle kürtajın doğru şekilde yapıldığı ve komplikasyon oluşmadığı durumlarda, kadınlar kürtaj sonrası tekrar gebe kalabilir.

Kürtajdan Ne Kadar Zaman Sonra Cinsel İlişki Yaşanır?

Kürtajdan 2 hafta sonra cinsellik yaşanabilir.

Kürtaj Sonrası Öneriler

Van Kürtaj mutlaka ultrasonografi eşliğinde yapılmalıdır. Ayrıca öncesi-sonrası ultrason görüntüleri kaydedilmelidir. Kürtaj işleminde muayenehanemizde steril malzemeler kullanılmaktadır. Antibiyotik kullanımı şart değildir ancak ateş ve ağrı gibi durumlarda antibiyotik kullanımı uygun olacaktır. Ağrı kesici rutin olarak verilebilir.

İşlem sonrası vajinal lekelenme için ped kullanılması önerilmektedir. Tampon kullanımı enfeksiyon riski taşıdığı için önerilmez.

Kürtaj Sonrası Ne Gibi Sorunlar Oluşma İhtimali Var?

Kürtaj işlemi tecrübeli bir jinekolog doktor tarafından steril aletlerle, hijyenik bir ortamda yapıldığı taktirde kürtaj sonrası dönemde hasta açısından bir probleme de neden olmamaktadır. Gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir.

Kürtaj işlemi ile ilgili nadiren oluşabilecek komplikasyonlar vardır. Bunlar kanama, enfeksiyon, rahim duvarının işlem sırasında zedelenmesi ya da anestezi ile ilgili komplikasyonlardır. Nadiren kürtaj sonrası rahim iç duvarında yapışıklıklar olabilir. Bu duruma Asherman sendromu denir. Genellikle basit bir cerrahi müdahale ile çözümlenebilir. Bunların dışında gebelik sonlandırma sırasında tüm materyalin boşaltılamaması söz konusu olabilir. Bu durumda hastanın sonraki kontrolünde tekrar kürtaj işlemine tabii tutulması gerekebilir.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Adet Görülür?

Kürtaj sonrası ortalama 1,5 ay içinde adet görülür. Bazen bu süre 50 güne kadar uzayabilir. Bu durum kişinin adet döngüsü uzunluğuna da bağlıdır. Bu süre içinde adet görülmezse, kürtajı yapan hekime başvurulması uygun olur.

Kürtaj Sonrası Kanama Normal Mi?

Bu durum kişinin adet döngüsü Kürtaj sonrası yaşanan adet benzeri kanama yaklaşık 15 güne kadar normaldir. Bazı hastalarda az bazılarında çok bazılarında hiç olmayabilir. Kanamanın sebebi, gebeliğe hazırlanan rahim içinde oluşan yeni dokuların rahim küçüldükçe kanamayla dökülmesidir. Çok yoğun ve pıhtılı kanama durumunda, işlemi gerçekleştiren doktorunuzla temasa geçmeniz uygun olur.

Kürtaj Olduğum Anlaşılır Mı?

Kürtaj sonrası muayene ile ya da ultrasonografi ile böyle bir işlem geçirdiğiniz anlaşılamaz.

Kürtaj Sonrası Ne Zaman Taburcu Olurum?

Kürtaj sonrası genellikle 1 saat dinlenme yeterli olmaktadır. Hastanın sedasyonun etkilerinden çıkması sonrası, tansiyon düşmesi ya da baş dönmesi olmadan ayağa kalkıp yürüyebilmesini takiben eve gitmesine izin verilir. Taburculuk sonrası bol su içmesi önerilir.

Kürtaj Hizmetleri İçin Gerekli Belgeler

Kürtaj işlemi yapılabilmesi için, hastanın rızası ve bazı yasal belgeler gerekmektedir. Bu belgeler arasında, hastanın kimlik bilgileri ve varsa, eşinin onayı bulunmaktadır. Ayrıca, tıbbi muayene ve test sonuçları da işlemin yapılabilmesi için zorunludur.

En Uygun Kürtaj Olma Haftası Nedir?

Genel bir kural olmasa da ortalama 6. hafta civarı kürtaj için tercih edilen haftadır. Gebelik haftasının büyümesi gerek teknik olarak, gerekse etik olarak tercih edilmemektedir. Çok küçük haftalarda ise kürtaj sonrası parça kalma riski daha fazla olamaktadır.

Kürtaj Kararı ve Psikolojik Destek

Kürtaj kararı, her kadın için zorlu ve duygusal bir süreçtir. Bu nedenle, Kürtaj kararı, her kadın için zorlu ve duygusal bir süreçtir. Bu nedenle, kürtaj hizmetlerinin yanı sıra, psikolojik danışmanlık ve destek hizmetleri de sunmaktadır. Bu hizmetler, kadınların bu zorlu süreci daha sağlıklı bir şekilde atlatmalarına yardımcı olmaktadır.

Kürtaj Olduğum Zaman Kızlık Zarı Bozulur Mu?

Bazen bakirelerde kadınlarda planlı olmayan gebelikler yaşayabiliyor. Bu gebelikleri sonlandırmak için işlem sırasında yerleştirilen spekulum adı verilen alet, eğer kızlık zarı esnek ve ince yapıda değilse, bu dokuda küçük laserasyon ve kanamalara yol açabilmektedir. Daha küçük spekulum kullanımı bu riski azaltabilir. Ancak ince ve esnek yapıdaki kızlık zarında hiç zedelenme ve kanama olmaması da mümkündür. Ayrıca Kızlık zarı dikimi için ilgili sayfamızı ziyaret edebilirsiniz. 

Kürtaj Sonrası Hamile Kalınır Mı?

Kürtaj operasyonu hastanın sadece rahmindeki fetüsün alınma işlemidir. Bu da tekrar hamile kalabileceğiniz, üreme organlarınızla bağlantılı olmayan bir durumdur. Hastanın sağlıklı bir rahmi ve doğurganlığı olmaya devam edecektir. Ancak bunun için steril bir ortamda, profesyonel uzman doktorlar tarafından yapılan kürtaj uygulaması önemli bir yer tutmaktadır. Kürtaj fiyatları için bilgi almaya başladıysanız, kliniğin tecrübesini, doktorlarını ve güvenirliliğini incelemeniz kürtaj sonrası sağlınız için önemli bir yer tutmaktadır.

Kürtaj Riskleri Nelerdir?

  • Enfeksiyon ağrı ateş; kürtaj işleminin yapıldığı ortamın temiz ve steril olması aletlerin tek kullanımlık ve steril olması hastanın enfeksiyon kapmaması için son derece önemli bir husustur. Aynı zamanda hastaya verilen ilaçların kullanılmaması hastanın gerekli uyarıları dikkate almadan cinsel ilişkiye yada deniz ve havuza girmesi enfeksiyona zemin hazırlar. Bu konuda mutlaka doktorun söylediği kurallara uymak temel prensiptir. Enfeksiyona aynı zamanda ağrı ve ateş eşlik edebilir bu durumda hasta mutlaka doktoru ile iletişime geçmelidir. İşlem sonrası enfeksiyon genellikle 3 ve 7 nci günlerde ortaya çıkar enfeksiyona ateş ağrı ve kanama eşlik edebilir.
  • Parça kalınması; kürtaj işlemi mutlaka ultrason eşliğinde yapılmalı yoksa istenmeden rahim içinde parça kalabilir. Bu durumda işlemden birkaç gün sonra hastada adet kanamaları daha fazla bir kanama kendini baş gösterebilir bu durumda doktora bilgi verilmeli hasta tekrar ultrasona çağrılıp gerekirse ek bir müdahale yapılabilinir.
  • Ascherman sendromu (rahim iç duvarında yapışıklık); kürtaj esnasında rahim iç duvarının gereğinden fazla ve metal küretaj aleti ile kazılması sonucu gelişir. Bu hastalarda işlem üzerinde 4 ile 6 hafta geçmesi rağmen genelde adet görmediklerini söylerler bu tür sorun yaşayan hastalar ondan sonra da ya hiç adet görmez ya da çok az görür. Bu ciddi bir sorun ve kısırlığa yol açabilecek bir problemdir. Bu tür durumlar histeroskopik girişimler ile sorunlar giderilir. Bu nedenle her hastanın böyle bir durumun gelişmemesi için işlemi yapan hekimin dikkatli olması gerekmektedir.
  • Atoni; ileri gebelik haftalarında yapılan küretajlarda aşırı kanama problemi ortaya çıkabilir. Bu durum daha çok rahim kasılmamasına bağlı gelişir. Fakat küçük gebeliklerde bu pek rastlanılan bir durum değildir. Böyle durumlarda yapılan müdahale ile kanamanın önüne geçilebilir. O nedenle gerekli ilaç ve serumların hazır bulundurulması lazım.
  • İşleme rağmen gebelik durumunun devam etmesi; özellikle 4 ve 5 nci gebelik haftasından önce yapılan kürtajlardan hemen sonra yaklaşık yüzde 1 oranda kürtaj işlemi başarısız olabilir ve gebelik kürtaj öncesi gibi devam edebilir. Bu durum gebelik kesesinin henüz çok ufak olmasından dolayı plastik vakum kanülün gebelik kesesine temas etmemesi sonucu rahim içinin boşalmaması ve kesenin bozulması gerçekleşmediğinden gebelik devam etmektedir. Bu tür durumlarda yaklaşık 1 hafta sonra tekrar kürtaj işlemi gerekebilmektedir. Bu tür durumları engellemek için çok erken gebelik haftalarında dikkatli olmak ve işlem sırasında ve sonrasında ultrason ile rahim içini kontrol etmek ve her şarta hastayı bu konuda bilgilendirilmelidir.
  • İşlem bittikten sonra anesteziye bağlı bulantı ve kusmalar görülür bu durum tedaviye hızlı cevap vermektedir. Hasta ciddi sıkıntı yaşamamaktadır.
  • Kürtaj işleminden sonra ortaya çıkan durumlarda bir tanesi de rahim ağzında tıkanıklık oluşması bu durumlarda hasta genellikle işlemden sonra 5 – 6 haftayı geçmesine rağmen adet kanamasının olmaması ve buna kramp ve karın ağrıları eşlik eder. Bu durum basit bir müdahale ile rahim ağzındaki yapışıklığı açmakla sorun giderilir.
  • Bazen tecrübesiz hekimler tarafından kürtaj işlemi sırasında metal kanüllerin kullanılmasına bağlı rahim ve bağırsak delinmesi gözükebilir.

Kürtaj Kısırlık Yapar Mı?

Özellikle üslüne uygun ve bilimsel yapılmayan kürtajlar sonucu ortaya çıkan rahim iç duvar yapışıklığı (ascherman sendromu) ciddi şekilde kısırlığa yol açmaktadır. Bu nedenle asla metal küretler ile rahim iç duvarını gereksiz kazmamak lazımdır. Ayrıca enfeksiyona bağlı olarak rahim içi enfeksiyonların hem rahim iç duvarında hem de enfeksiyon tüplere yayılmasına bağlı ortaya çıkan hasar ve şişme sıvı birikintileri oluşturarak ciddi şekilde hastanın doğurganlığını etkilemektedir. Bazen de rahim içinde parça kalmasına bağlı olarak nedbe dokusunu oluşturarak kısırlık oluşturmaktadır.

Başarılı Bir Kürtaj İşlemi İçin Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

  • Hekimin mutlaka tecrübeli olması gerekmektedir.
  • Hastanın anemnezi alınıp geçirmiş kürtajlar ve geçirdiği ameliyatlar herhangi bir hastalığı olup olmadığı kullandığı ilaçlar (özelikle kan sulandırıcı ilaçlar) iyice sorgulanmalı anestezi verilecek ise anesteziye karşı alerjisinin olup olmadığı sorgulanmalıdır.
  • Daha sonra ultrasonografi ile mutlaka gebelik haftası ve gebeliğin yerleşimi ek bir sıkıntı olup olmadığı ortaya konulmalıdır ve kürtaj işlemi mutlaka ultrasonografi eşliğinde yapılmalı işlem sonrası da içerde parça kalıp kalmadığı kanama olup olmadığı ultrasonografi ile kontrol edilmelidir.
  • Kürtaj için erken davranmak erken dönemde kürtaj yapmak lazım. Gebelik haftası ilerledikçe sıkıntılar artmaktadır fakat bazen çok yapılan erken kürtajlarda işlem başarısız olabilmektedir. Bu konuda dikkat etmek gereklidir.
  • Steril ortamlarda kürtaj yapmak lazım her hasta mutlaka tek kullanımlık kanüller ve vakum sistemi kullanılmalıdır. Rahim içi iyice kontrol edilmeli asla gerekmedikçe metal aletler kullanılmamalıdır.
  • İşlemden sonra hasta hemen evine gönderilmemeli ve olabilecek problemler için hasta bilgilendirilmeli 24 saat hastanın ulaşabileceği telefon numarası hastaya verilmeli ve hasta ile iletişim koparılmamalıdır.

Yorum yok

Bir yanıt yazın